Wednesday, May 25, 2011

TEKNIK HAFAZAN AL-QURAN IDEAL CARA SAYA

Assalamualaikum Wa Rahmatullahi Wa Barakaatuh..

Alhamdulillah berjumpa lagi kita dalam blog ini.. Hari saya tak ada nk promosi apa2.. Cuma rasa nak berkongsi sedikit tips dan pengalaman saya menghafaz Al-Quran untuk dijadikan pedoman adik-adik yang baru nak menghafaz Al-Quran.

INGAT!! SAYA HANYA BERKONGSI TEKNIK SAYA TETAPI BUKANLAH BERKATA TEKNIK SAYA YANG TERBAIK.. JUZ SHARING OK..

1)Pertama sekali mestilah niat kita harus betul..

2)Baca Al-Fatihah, Ayat Kursiyy dan Surah Al-Insyirah

3)Mulakan hafazan. Baca satu mukasurat penuh yang hendak anda hafaz. Baca sekurang-kurangnya 15 kali. (Bergantung kepada kellancaran anda membaca Al-Quran, jika anda expert, 5 kali pun dah betol betol lancar, tp kalau masih tergagap-gagap, mungkin anda perlu ulang satu muka surat penuh sehingga 30 kali)

4) Sesudah lancar satu muka surat, mulakan mengahafaz satu ayat ke satu ayat.

5) Baca satu ayat penuh sebanyak 5 kali.

6) Mula mengahafaz ayat itu. Jikalau ayat itu panjang, bahagi-bahagikan ayat mengikut
waqaf yang betul. (Jangan bahagi suka hati je.. nanti salah maksud, berdosa pulak jdnye..)

7) Hafaz setiap bahagian ayat itu.. cuba baca 10 kali bahagian ayat itu, dan ulang bahagian ayat itu sebanyak 10 kali juga tanpa melihat pada mashaf. Setelah lancar hafazan untuk bahagian ayat itu, boleh pindah ke bahagian seterusnya untuk ayat itu. Jikalau belum lancar, ulang sepuluh kali banyak kali (paham x tu..hehe)

8) Untuk bahagian ayat yang seterusnya, buat mcm td jugak.. Lepas dua bahagian ayat yang dihafaz(contoh), ulang balik bahagian ayat yang pertama tadi bersama bahagian pertama ayat tadi. Ulang sebanyak sepuluh kali. Ini penting agar connection antara bahagian 1 dan 2 ayat itu dapat sebati. Buat seperti yang sebelumnya untuk bahagian-bahagian ayat yang seterusnya sehinggalah lengkap satu ayat penuh. Ini untuk ayat-ayat yang panjang lah.

9) Sesudah lancar ayat pertama, pindah ke ayat kedua. hafaz seperti teknik yang sebelumnya hingga habis ayat kedua. Habis ayat kedua, ulang ayat pertama bersama ayat kedua sebanyak lima kali agar hafazan ayat pertama dan kedua sebati.

10) Untuk ayat ketiga dan seterusnya, ulang semua teknik-teknik di atas hingga lengkap satu mukasurat mashaf Al-Quran.

11) Ulang mukasurat itu sebanyak 20 kali. Jika ayat di dalam mukasurat itu banyak dan anda susah untuk sebatikan semua ayat itu bersama, bahagikan ayat-ayat itu menjadi 3 pecahan (x kesah sebenanye nk wt berapa pecahan, bergantung kepada daya ingatan anda) agar anda boleh mengecam permulaan setiap ayat.

12) Alhamdulillah..complete hafazan satu mukasurat.

Cara ini memang agak lama tapi ini cara yang ideal untuk mengingat dengan lancar. Saya cadangkan hafazlah satu muka sehari dan tasmik lah hanya semuka sehari dengan ustaz anda. Sebulan satu juzuk sudah mencukupi. 2 tahun setengah anda sudah layak jadi hafiz. Cepat x cepat xpenting. Yang penting lancar hafazannya.

Untuk post yang seterusnya saya akan bercerita pula bagaimana kita nak ulang satu juzuk lengkap yang sudah kita hafaz.. Tunggu ye!!

No comments:

Post a Comment